Historien til nettbanken

international-debit-card-388996_640Nettbanken er noe som mange allerede tar for gitt her i Norge, det er ikke altfor mange som faktisk tenker over at det var en tid hvor man ikke hadde konstant tilgang til kontoen sin hjemmefra. Nå har vi faktisk blitt bortskjemt av nettet, vi har tilgang til absolutt alt vi trenger bare gjennom et par klikk og man er fremme. Det samme gjelder nettbanken, før kledde man seg opp for et møte med banken enten det gjaldt lån eller om andre ting med økonomien sin. Nå kan faktisk absolutt alle i Norge ha øyeblikkelig tilgang til bankkontoen sin uansett hvor de befinner seg, og til alle døgnets tider. Dette har blitt det som er normalt her i landet, men man skal faktisk ikke altfor langt tilbake før nettbank bare var noe som man hadde ledd av. Noe man aldri kunne tenkt seg hadde eksistert og ikke minst at alle kunne bruke det. Nettbanker i Norge har faktisk vært med på å skape historien til nettbanken, noe som mange heller ikke er klare over.

Begynnelsen på nettbanken

credit-card-401076_640Det var faktisk en bank akkurat her i Norge som ville være den første i hele Europa som hadde en egen nettbank. Her er det altså snakk om Sparebanken Hedmark som satset for fullt i 1996 og vill lansere Europas aller første nettbank, det ville de gjennomføre til tross for at utrolig mang mente at sikkerheten var langt ifra bra nok. Sparebanken Hedmark var derimot ikke alene om disse planene, Landsbanken satset nemlig på at de skulle være aller først ute med nettbank. Det var den førstnevnte som klarte det, Sparebanken Hedmark var såvidt først ute av disse to konkurrentene. Harry Konterud som var Sparebankens direktør på den tiden som fikk til dette og den 30. november tilbake i 1996 ble Gotmar Rustad Europa sin aller første nettbankkunde. I dag har vi som nevnt allerede kommet utrolig langt i forhold til dette og alle norske banker har i tillegg en nettbank som kundene deres kan ta i bruk. I dag er det nemlig rundt 2 ut av 3 i Norge som benytter nettbank, det har tross alt blitt den aller mest populære måten en kan betale sine regninger på samtidig som man holder oversikt over økonomien sin. Det er utrolig mye arbeid som har blitt lagt ned i ordninger som gir goder til både kunden og til banken selv, samtidig er det selvfølgelig blitt en utrolig stor fokus på beskyttelse mot misbruk i nettbanker.

Verdens mest brukte nettbank

Det er ikke bare Europas første nettbank og Europas første nettbankkunde som Norge kan være stolte av. Tilbake i 2003 kunne Nordea annonsere at de hadde verdens aller mest brukte nettbank. Dette ble målt i antall transaksjoner, og banken nådde samtidig en milepæl i antall nettbankkunder. Det er også her i Norge at størst prosentvis andel av betalinger skjer over nettbank, det er hele 54 % av kundenes betalinger som foregår over nett, et tall som mest sannsynlig har økt enda mer siden den undersøkelsen ble gjort. Nettbanken sin historie skrives fortsatt og det forventes enda flere fremskritt i tiden fremover.

Privacy Policy