Sikkerhet i nettbank

security-265130_640Nettbank har blitt en del av hverdagen for de aller fleste, det er få av oss som bruker den fysiske banken lenger. Når man skal gjennomføre vanlige oppgaver som å betale sine månedlige regninger, holde oversikt over bruken sin, overføre penger mellom egne kontoer eller kanskje sende noen penger til venner eller familie. Det er derimot alltid vært et spørsmål om sikkerheten rundt dette med nettbank, det er mange som har sine tvil rundt sikkerheten, noe som egentlig ikke er merkelig. Det har nemlig vært utrolig mye diskusjon i medier rundt sikkerheten på de ulike norske nettbankene og at de ikke har holdt mål når de har blitt testet. Det er derimot alltid oppdateringer og forbedringer på gang hos alle de norske nettbankene, de vil tross alt sørge for at kundene deres ikke blir skuffet over dem. Noe som mange av kundene til nettbankene ikke tenker over er at det er utrolig mye en selv kan gjøre for at nettbanken skal bli sikrere. Sikkerhetstiltakene kommer ikke kun fra bankene selv, men som et samarbeid mellom nettbanken og brukerne.

Stor utvikling innen sikkerhet på nettbank

privacy-policy-510731_640For noen år tilbake ble det gjort en undersøkelse på ti av de største norske nettbankene, det var selskapet Encripto i Ålesund som gjennomførte denne undersøkelsen. Det som kom frem var ikke hyggelige nyheter for verken bankene eller for kundene deres, for hele åtte av de ti nettbankene som le undersøkt hadde altfor dårlig sikkerhet i forbindelse mellom server og kundens nettleser. Det var dette som kom frem i resultatet av undersøkelsen i Teknisk Ukeblad. Det ble derimot aldri oppgitt hvilke banker det var snakk om som kom best ut eller de åtte som kom dårligst ut i denne undersøkelsen. Men uansett hvilke nettbanker som bestod «prøven» eller ikke, var jo dette helt klart et altfor dårlig resultat. Kort forklart er det altså sikkerheten på intetnettforbindelsen mellom PCen til kundene og serveren til banken som er altfor dårlig. Informasjonen som blir sendt mellom serveren til banken og Pcen til kunden skal bli kryptert, men om det ikke blir gjort på en skikkelig måte kan hvem som helst får tilgang til den informasjonen. Det er en utrolig skremmende tanke for de aller fleste som bruker sin nettbank på et jevnlig basis. Encripto varslet selvsagt de bankene som ikke hadde god nok sikkerhet, for at de kunne ordne opp i dette raskest mulig.

Tiltak fra banken og privatpersoner som kan gjøre nettbanken tryggere

Alle de norske nettbankene har tatt mange forholdsregler for at nettbanken deres skal være tryggest mulig. De har opptil flere lag med sikkerhet og har sørget for at deres løsninger inneholder de beste sikkerhetsmekanismene som markedet tilbyr, i tillegg kvalitetsikrer de alt som kommer ifra deres underleverandører. Forholdsregler som dette bidrar selvfølgelig til at ingen kan bryte seg inn i systemene deres, og dermed unngår man at noen stjeler eller endrer informasjon eller i verste fall flytter pengene ut fra kontoen til andre. I tillegg til disse tiltakene fra banken sin side en det en rekke til brukerne selv kan gjøre. Engangs-passordet man benytter i nettbanken vil aldri være lik et passord man har brukt før. I tillegg til denne har alle et sikkerhetskort som er personlig, denne må man selv ta godt vare på og selvfølgelig holde sin personlige kode hemmelig.

Privacy Policy